csecsemő

Békés álom-könnyek nélkül

Tényleg, másfél órát alszik napközben? Nem kevés az egy ilyen picinek?

De, b@°°%meg kevés. Ötlet?

A leggyakorlatibb tanács, amit kaptam, a gyermekorvos anyósomtól, hogy hagyjam sírni. Márpedig én azt nem. Egyrészt kutatások vannak arra, hogy mennyire káros a babának, másrészt egy percig sem bírom hallgatni, ahogy fájdalmasan üvölt. A legtöbb könyv leírja, hogy egy babának sok alvásra van szüksége, a jobbak azt is, hogy mennyire, viszont a fél könyvtárban amit olvastam nem találtam igazán kézzel fogható ötleteket, és a zinterneten is kb. a legjobb tanács, hogy rakjam le, mikor álmos, el fog aludni (nem tette)..A zinternet még azt is mondta, hogy ha fél éves koráig nem tanul meg egyedül aludni, akkor már nem is fog (nem túl hihető)…

Ekkor ajánlotta az egyik barátnőm Elisabeth Pantley könyvét. Nagyon gyorsan végigolvastam. Remek tanácsok vannak benne újszülött kortól egészen sok éves korig. Tesztanyukák idézeteivel meg minden. Miután elolvastam rájöttem, hogy valószínűleg néhány ilyen ötlet ösztönös megvalósításának köszönhető, hogy elkezdett a kismanó nyolc órákat aludni egyben (meg természetesen a saját habitusának is). Ugyanilyen ösztönösen viszont nem tudtam kezelni a nappali alvását.

Az benne a jó, hogy nem gondolja azt, hogy csak egy járható út van. Ötleteket ad szoptatás esetére, tápszerezés esetére, ha pici a gyermek, ha nagy, és minden esetben jelzi, hogy a gyermek jelzései és a saját érzéseink alapján találjuk ki, hogy melyik módszer nekünk a legjobb. Azt hiszem hihetünk neki, négy gyermeket nevelt fel…

Igazából az anyukákról sem feletkezett meg, egész fejezet szól arról, hogy van, hogy az anyukáknak átalvatlan hónapok, évek után sokszor alvási zavarai lesznek, és mi az amit tehet ez ellen.

Nagyon ember közeli a nyelvezet, nagyon a kétségbeesett anyuka elevenébe talál, és a végére mindenki elhiszi, hogy képes lesz a gyermekét megtanítani aludni.

Egyetlen problémát éreztem a könyvben – bár ez nem igazán a könyv hibája -, hogy főleg az éjszakai alvásról szól, gondolom mert többnyire ezzel vannak gondok. Az én gyermekem meg bezzeg nappal nem alszik egyáltalán.

Közben persze kiderült, hogy az írónak erre is van könyve (angolul), úgyhogy rögtön be is szereztem, és már falom is a lapokat…De mindent a maga idején.

7 thoughts on “Békés álom-könnyek nélkül”

  1. pantleynek van nappali alvós könyve is, csak magyarul (még?) nem elérhető – pdf-ben viszont angolul tuti megtalálod – ha kell segítek :)

  2. Kedves Mimike! nekem is a nappali alvásokkal van problémám és szemezgetek az Elizabeth könyvvel. Mivel nekem nem megy az angol, ezért a nappali alvós könyv nem jöhet szóba sajna. Kérdés: ő is olyan letevős, ha sír felvevős módszert kínál, mint a suttogó vagy azért van több és részletesebb módszere is? Nálunk az éjszakai elalvás és alvás megy. Az elalvás szerintem azért, mert előtte masszázs, fürdés, szpocsi és már félkóma, ha nem kóma mire leteszem az ágyba, még a bűfiztetésre sem reagál olykor. Viszont, ha éjjel ébredezik, vissza tudja magát altatni. Nem értem miért nem megy nap közben. Ezek az alvások mindig nagy harc árán lesznek, és akkor is kevesek.

    1. Hát, majdnem két éves ez a poszt, és sok jó hírrel nem tudok szolgálni ;) szerintem, ami magyar nyelven megjelent, az teljesen elegendő, van benne egy csomó ötlet, amit a saját vérmérsékletedhez és helyzetekhez tudsz igazítani. Egyik sem igazán “alvástréning”…Nincs olyan, amire azt mondaná, hogy ha ezt csinálod ezmegaz lesz, hanem inkább tényleg ötletbörze..Nekem nagyon jót tett lelkileg az a könyv…De azért azt mondom, hogy a Cica elég pocsék alvó, nagyjából egy-másfél évesen rendeződött a nappali alvása…Az volt a legjobb időszak, amikor kettőt aludt, aztán szívtunk megint egy sort, és aztán mostanában már elég kiszámíthatóan alszik, de nem igazán egyedül…Ez persze nem azt jelenti, hogy a könyv vacak, hanem inkább azt, hogy nem voltam elég elszánt ;)

      1. köszönöm a gyors választ! hát én próbálkozok szinte mindennel, nálunk kb. 2 óra nappali alvás van 3 részletben! nem lenne ezzel problémám, ha ezeket nem előzné meg egy-egy órán harc. nem szeretem sírni hagyni, árt a szívemnek :) mégegyszer köszönöm a választ, beszerzek én is egyet a könyvből.

      2. Mondjuk én lusta voltam, anno az volt a mondás részemről, hogy nem altatok többet, mint amennyit utána alszik a gyerek ;) Aztán csak lett valahogy…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s